torsdag 29 augusti 2013

Sista stenarna?

Mycket funderande blir det. Men vi får inte riktigt till det, trots att vi slår våra kloka huvuden ihop.

Inte ens projektledaren själv känner sig stensäker.

Många  bumlingar hade vi att välja på i massorna som vi grävt upp. Men den där perfekta med en platt sida uppåt mot stocken och en fin framsida, var inte helt lätt att hitta.

Många var kallade men få klarade sig igenom slutkontrollen.

Bara att börja om och testa fler.

Men så innan mörkret föll igår kom även den sista stenen på plats. Efter ett 14-timmars pass för M och maskinföraren, även den här dagen.

Och så var det "bara" elledningen fram till stora huset som skulle grävas ner. Men även här bet vi i sten, många stora stenar. Hade ingen aning om att vi bodde i ett enda stort "jäk.." stenröse. Puh.
 Nu väntar vi på timmermannen, som skulle ha kommit med husstommen under september månad.
- Har kommit lite i mellan, ursäktar han sig. Senaste budet är nu slutet av oktober.

Håll tummarna / Annica

söndag 25 augusti 2013

Sensommarfest

Vilken fantastiskt varm och solig lördag, som gjord för en sensommarfest...

och så fick det bli. Hela 12 personer, stora och små, fick plats i lusthuset.
De tre tonåringarna fick ett eget bord.

De mindre hade ingenting emot att sitta tillsammans med oss föräldrar.

M:s senaste loppisfynd, ett par spegellampetter från IKEA:s 1700-talsserie, (som tyvärr togs ur produktion alldeles för tidigt).

Lusthuset är vår fristad, här får inget modernt/fult komma över tröskeln. Men när jag tryckte ner en påse vin från en bag in box under en linnehandduk i en gammal korg, tyckte M att jag gått för långt. Kanske har han rätt? Vad tycker du?

Sensommarkramar / Annica


torsdag 22 augusti 2013

En spion eller?


Många maskiner sliter just nu hårt för att färdigställa underlaget för torpargrundens stora hörnstenar.  Förhoppningsvis kommer de på plats i kväll.
Men grävmaskinisten Tobbe hävdar bestämmt att det också rör sig något annat, mer obestämbart ....

... i lönnen intill bygget.

Någon som spionerar på Tobbe när han jobbar?

Tomten är avslöjad, och jag som trodde att den  hamnat på soptippen för länge sedan. Har ingen aning om hur tomten hamnat här. Killarna hävdar att det är en turtomte, så han får väl stanna kvar och övervaka husbygget. 

Men efter taklagsfesten får du ge dig av, bara så att du vet. 
Vänligen men bestämt - Annica


onsdag 21 augusti 2013

Virrigt värre .....

Har letat länge nu, efter munstycket till dammsugaren. Ni vet det där smala som är ovärderligt när man ska försöka få upp lite av allt lugg och skräp som hamnat mellan golvbrädorna i de hopplösa springorna.
Och så idag, vad är det där som står på spegeln i lilla köket utanför pigkammaren på övervåningen? Mitt munstycke. Visst gör det sig fint i detta gröna stilleben? Gjorde allt för att smälta in, så att jag inte skulle hitta det. Men tji fick det!

Städiskramar /Annica

måndag 19 augusti 2013

Ton för tonåringen

15 ton stenkross körde han ut idag efter skolan, familjens tonåring. Ett ganska roligt sommarjobb, tycker han själv.

Stenkross täcker nu markisoleringen och dräneringen. I morgon kommer lite mindre stenkross/grus som sedan grundstenarna ska placeras i. Det hela kommer i slutet av veckan att börja likna en torpargrund. Äntligen.

Steniskramar / Annica

söndag 18 augusti 2013

Bollen i rullning

Vi hade tänkt att flytten av det gamla timmerhuset från Krylbo hem till oss på Björkan INTE skulle bli ett så stort projekt. Bara en enkel sommarsstuga. Men när väl bollen kommit i rullning så växer det för var dag som går. Vi kanske ska dra fram el nu när vi ändå är på gång? Vatten och avloppsdragningar borde vi ju också göra nu när vi har chansen?

Ja, så har snacket gått hemma hos oss den här veckan. Och visst blev det rör och eldragningar för hela slanten. Apropå slanten så har budgeten för projektet spruckit för länge sedan. Lika bra att inse att man inte kan förutse allt i förväg när man har med gammalt att göra. Det blir ändå inte som man tänkt sig, men det kan ju bli bra ändå eller till och med ännu bättre.

Tur att ungarna har skollov och gillar att ta i, både med isolering och att köra grus och sten.

Nu är dräneringen klar och markisoleringen på plats.

Nästa vecka kommer att gå åt till att skyffla stenkross och grus. Då har pojkarna börjat skolan och kanske mamma själv får rycka ut och köra minigrävaren. Inte helt fel att få prova på jobb inom markanläggningsbranschen.

Ha en skön augustivecka / Annica 

måndag 12 augusti 2013

Smygpremiär

Nu äntligen är den på gång att öppna. Min webbshop. Först ut är ett gäng gamla hyllremsor i rött, blått, grönt m.fl.. Klicka på butiksbilden till höger.

Välkommen att titta in och fynda! Annica

torsdag 8 augusti 2013

Torpargrund

Varför så många och så stora "fulstenar" under gräset just här där nya grunden till Krylbohuset skall anläggas? 70 kubikmeter skall grävas bort den här veckan. 

Vissa stenar har varit så stora att grävaren gått bet. Då har vi eldat under och sedan spräckt dem.
De lite mindre och plattare stenarna kommer vi att använda till torpargrunden. En bärande sten under varje timmerknut räcker.

 Men självklart kommer vi att fylla ut med fler stenar där emellan, för att det ska se snyggt och prydligt ut. Grunden blir luftig och kan andas naturlig helt utan ventiler. Tänk att dom kunde för två hundra år sedan. Nu för tiden ska vi krångla till det så mycket att vi bara skapar nya problem.

Just nu ser det bara för jäkligt stökigt ut. Men killarna på "Dala Hyrmaskiner" vet nog vad som är fram och bak på den här gropen. Skönt att anlita proffs för en gång skull. Jag sätter mig på en sten och tittar på en stund varje dag. Underbart att se andra jobba.

Ha en fortsatt trevlig vecka / Lata pigan Annica

söndag 4 augusti 2013

"Döstäda"

Inredningsgurun och TV4-profilen Ernst berättade en gång att han börjat "döstäda". Detta för att få utrymme till nya tankar och eventuellt  lite nya prylar. Det där har jag grunnat på ett bra tag och nu har jag landat i samma beslut.

 Idag åkte den röda jugendgruppen i nedre hallen ut. Den har känts för stor och otymplig på sin plats i några år nu. Så charmig mot den gröna väggpanelen att det var svårt att sälja den, men nu pryder den ett nytt hem i Svärdsjö.

Svårare var det med mina egna barnklänningar från 60-talet.

För att inte tala om mina dockor, hade glömt bort hur söta och glade de var.
Nej, jag fixar inte att slänga dem just nu. De åkte ner i källarförrådet igen. 

Hugger tag i böckerna i bokhyllan istället. Målsättningen är att hälften skall bort. Återstår att se huruvida jag lyckas eller ej.

Kram från Städtanten / Annica