onsdag 31 juli 2013

Här blev det fel, dubbelfel

Lite på avstånd ser den vacker och välbevarad ut, hembygdsgården från slutet av 1600-talet  i Ludvika. Men ....

hur tänkte den som satte nytt maskintillverkat och stendött glas i fönsterbågarna samt målade dörrar och fönsterbågar i stickande orange/gult? Hjälp! Det tillverkas munblåst glas idag, säljs bl.a. av Gysinge Centrum för byggnadsvård, liksom ockrapigment (varmt gul/brunt) som ofta användes på just äldre dörrar och fönsterbågar. Finns det ingen byggnadsantikvarie/byggnadsvårdare att uppbringa i hela Ludvika med omnejd?

Ursäkta mitt dåliga humör, men gårdagens utflykt till Smedjebacken och Ludvika skulle ge lite inspiration, hade vi tänkt. Till råga på allt lyckades vi pricka in ett par loppisar som var rena soptipparna.

Kram från Arga Annica

tisdag 30 juli 2013

Dalarna = Design

Missa inte Dalarna Modern, där du får möta ett helt gäng kreatörer inom konst, design, foto, konsthantverk, musik, film och arkitektur. En av dem är arctic paper från Djura med passion för papper.
(Ursäkta den dåliga bildkvalitén, glömde fotoblixten hemma).

Precis som Aia Jüdes är jag svag för de franska modehusens lyx. Här mixar hon klassisk näverslöjd med modehusens statussymboler. Smart, snyggt och humoristiskt! Hur kommer man på en sådan idé? Den här väskan står just nu överst på min "vill ha"-lista.

Ingen kan som Karin Ferner göra folkkonst av loppisfynd. Hon blandar material, form och färg på ett sätt som gör att gamla dalatraditioner lyfts upp till en helt ny och modern nivå. Vi betraktare bjuds in till Karins helt egna lilla värld, där både djur, människor och föremål bär folkonsten in på bara skinnet.

Skynda dig till magasinet i Falun, om du ännu inte varit där. Utställningsmiljön, bland Faluns gamla lokstallar, är bara den värld ett besök.

Kram Annica

måndag 29 juli 2013

Röj

Så var det åter dags att greppa kofötterna hemma på gården Björkan.
 - Ni får slå, riva och slita så mycket ni bara orkar, sa M till pojkarna, som hängde på direkt.

Lillstugan måste bort, för att ge plats åt "Krylbohuset". Flyttprojektet har rullat på under sommaren, även om vi själva inte kunnat bidra så mycket. Timmermännen i Gysinge har tålmodigt lagt varv på varv med nya stockar. Efter semestrarna är det tänkt att det ska timras upp precis på den här platsen.

Känns fantastiskt roligt att röja bort det gamla för att ge plats åt det nya (fast det nya är ännu äldre). Vi är på gång igen, efter en lång men välbehövlig paus. 

Vi brukar fixa det mesta själv, med vår samlade handkraft. Men ibland inser till och med vi att hjälp behövs. Den här minigrävaren kommer att spara in flera veckors jobb. När maskinföraren lunchade, tog sonen över. I natt har det regnat, så vi hoppas kunna elda skräp och sly under dagen. Nästa vecka kommer den stora grävaren och dumpern för att fixa torpargrunden, då ska tomten vara städad, efter helgens röj.

Ha en skön vecka / Annica




fredag 26 juli 2013

Loppissyrra

Syster i Östergötland slog upp portarna till sin gårdsloppis förra helgen. Kul tyckte vi som påpassligt nog var på besök.

Antikbod, tycker jag är en lämpligare benämning, men namnet skulle förmodligen skrämma bort en hel del kunder. Stället var helt fritt från begagnade barnkläder och trasigt porslin, som så ofta  förekommer på loppisar idag. 

Charmiga bruksföremål, prydnadssaker, textilier och leksaker från 1900-talets första hälft, till mycket bra priser. Måste erkänna att jag passade på att fynda lite till mig själv. Syrran fyller på med nya varor varje dag, så passa på om du åker till Vadstena i sommar. Skyltat från riksväg 50, strax norr om Omberg (när hon har öppet). 
Var går gränsen mellan loppis, kuriosa och antikt? Det funderar jag ofta på. Vad tycker du? Skulle vara kul att få ta del av fler synpunkter/funderingar kring detta!

Trevlig helg / Annica

torsdag 25 juli 2013

Slottsorangeri

Fick bara med halva på bilden. Orangeriet på Nynäs slott är dubbelt så stort och något mer ståndsmässigt för  pelargonsamlingen är svårt att tänka sig. 


I orangeriet hittade vi slottsboden där växterna samsades med diverse charmiga inredningsprylar.

Charmigast var dock det här gamla nätta växthuset, som tyvärr inte var till salu. Tur för M, hade blivit svårt att frakta på biltaket. Men oj, vad vackert i sitt ursprungsskick.

Färden gick sedan vidare till syster med familj i Östergötland och hennes loppis. Bilder därifrån kommer inom kort.

Ha en skön avslutning på denna högsommarvecka.
Kram Annica

tisdag 23 juli 2013

Lustfyllt stopp

När vi tar kisspaus under våra semesterresor gör vi det ståndsmässigt. 
Ok, ska jag vara riktigt ärligt råkade vi passera Nynäs slott och det passade bra med en bensträckare. Och vips stod det där, denna lilla pärla, som vi bara måste titta in i. 

Här får enkelheten tala. Vackert och charmigt är det nybyggda lusthuset som andas tidigt 1800-tal. Lite samma stil som vårat eget "sommarnöje" hemma på Björkan.

 Målade trägolv i rutor är jag mycket svag för. Skulle passa perfekt i vår sal.

Nynäs Slott har också ett fantastiskt orangeri. Mer om det en annan dag. Nu väntar John Blund på mig.

PS. Undrar just vem som rensar grusgångarna här?  Han/hon är hjärtligt välkommen hem till oss där kvickrot, maskrosor och annat ogräs är på väg att helt ta över. DS.

God Natt / Annica

lördag 13 juli 2013

Mera fynd

Motormarknad i Torsång utanför Falun idag. Många sköna veteraner stod uppställda på finbilsparkeringen. Vill gärna ha en, jag också.

Men ekonomin tillåter inga stora utsvävningar just nu, så jag gick till skrotavdelningen. Och si där hittade jag lite handsmidda prylar som gjorde mig glad. Bl.a. ett gammalt lås från 1700-talet. Så vackert att det fungera lika bra som läcker dekoration. Gör om det låset idag, den som kan?

Skrotishälsningar / Annica

fredag 12 juli 2013

Fyndläge i Nora

Har i princip inköpsstopp. Huset svämmar över av prylar, liksom uthusen, källaren och lusthuset. Någon måtta får det vara. Men på årets antikmässa i Nora var det fyndläge och charmiga prylar fanns det gott om. 

Kanske något litet, ändå skulle kunna få följa med hem till Björkan?

Naturligtvis föll  jag pladask för en stor möbel. En industrihylla från Kavats skofabrik. Den har rymt många barnskolästar genom åren. Tänkte ha den i nedre hallen som bokhylla, men där står idag en annan hylla, en röd möbelgrupp, en skinnfåtölj osv, osv. Ja ni hör, det är redan fullt. I väntan på en rejäl utrensning får den stå i lusthuset.

Varma sommarkramar / Annica


söndag 7 juli 2013

Pausa & Pusta


Vi har pausat lusthusbygget för att bara vara. I väntan på att få energi till att bl.a. fixa innertaket, lister osv.  har vi valt att flytta in och njuta.

M:s egenhändigt tillverkade järnkrona kunde jag inte låta bli att piffa till med några pärlhalsband och glasprismor.

Men i övrigt har jag fått lägga band på mig så mycket jag bara kunnat. Min man blev nämligen inte så glad när han för några veckor sedan kom hem från jobbet och upptäckte att jag (som vanligt) frossat i färger, former, växter o.s.v..
 - Vi kom ju överens om att skapa ett luftigt och avskalat rum, suckade han.

Bara ett par små stilleben och några basmöbler, fick vara kvar.

Och jag är tvungen att erkänna, min man hade rätt. Det blev mycket vackrare och mer harmoniskt med färre arrangemang, hur stylade, de som snabbt åkte ut igen, än var.  

Ha en skön avslutning på veckan / Annica

torsdag 4 juli 2013

Kitschigt på Koster

Nyss hemkommen från Kosteröarna vill jag dela med mig av mina intryck.

En fantastiskt charmig sommaridyll, enligt DN, här om veckan. Jag håller med. Men tidningens utsända missade detta paradis på Nordkoster för alla kitschfantaster (jag har dock normalt  inte den läggningen).

Även restaurangens toalett ....

... med fiskar i handfatet och snäckor i taket var värt ett besök.

Lätt illamående lämnade vi restaurangen och Sydkoster, dock inte p.g.a. ölen eller...

... fisksoppan, vitlöksbrödet och det svalkande vinet.

Vi rullade vidare mot Sydkoster, där en lång skogspromenad tvärs över ön kändes välbehövlig och uppfriskande.
 Tur att smaken är som baken.

Ha en fortsatt skön sommar / Annica