söndag 30 juni 2013

Fyndbutik eller soptipp?

Ett av mina och M:s sommarnöjen är att leta upp charmiga loppisar och antikbodar runt om i landet. Men ibland ångrar man den där inbromsningen och tvära svängen.

 Så var fallet häromdagen när vi lockades in på en slingrande väg nära norska gränsen mellan Ed och Halden. Kanske läge att byta fritidsintresse? Har hört att det kan vara roligt och spännande att t. ex. spela golf eller  fjällvandra. Fjället borde vara fritt från förföriska loppisskyltar.

Men så kommer den där fyrtiosjunde loppisen där just den där prylen, som jag bara måste ha,  står och väntar på mig. Lyckan är gjord.

Redan på tisdag väntar nästa fyndchans, antikmarknaden i Nora. Den ser vi fram emot.


God loppistur till Er alla / Annica 


torsdag 27 juni 2013

Fiskartorpets café

Blomdoften känns inte lika stark som de historiska vindslagen bland de gamla byggnaderna som exempelvis fiskstugan, båtmanstorpet, sjöboden och saltkvarnen på friluftsmuséet Fiskartorpet i Strömstad. 

Midsommargästerna har åkt hem och semesterfirarna har ännu inte upptäckt denna gröna oas med promenadavstånd från Strömstads myllrande centrum. Tur för oss som i lugn och ro kunde avnjuta kaffe med dopp och glass i stora lass.

Hade dock varit trevligt med lite sällskap i den romantiska paviljongen.


Saltstänkta hälsningar / Annica


måndag 24 juni 2013

Sommarhälsningar från Strömstad

Utsikt från vår altan.

Strandfynd. 

Tid att fundera och reflektera samt att ....

... spana in hur andra bor och lever.Västkusthälsningar / Annica

söndag 23 juni 2013

Fäbosommar

 Det blev en tur till vännens fäbod utanför Leksand på midsommarafton. Just så här borde hela sommaren avnjutas, i all sin enkelhet. 

Inget rinnande vatten, ingen värme och inga störande apparater.

Bara god mat och dryck ...

... samt goda vänner, stora som små.

Tack kära vännen för att din dörr alltid står öppen!

En fortsatt skön sommar önskar jag Er alla, Kram Annica

måndag 17 juni 2013

Nytt, gammalt, nygammalt?

In i det sista får de gamla stockarna från Krylbohuset hänga med.

Efter mycket räknande och funderade har timmermannen Dan kommit fram till att det blir enklast, billigast och bäst att använda endast nytt timmer när 1700-talshuset skall återskapas.

Det känns nu, efter att den första lilla chocken lagt sig, som ett helt rätt beslut. Många av stockarna har helt tjänat ut efter 200 år.

De gamla uppmärkta bitarna behövs för att måtten skall bli exakt desamma. Det är ju nödvändigt för att vi ska kunna sätta tillbaka den gamla interiören.

Nu jobbas det för fullt på Gysinge kulturbygg för att stommen ska hinna bli klar innan hösten då den ska byggas upp hemma hos oss på Björkan.

Det går åt en hel del stockar och för att underlätta ytterligare detta stora projekt har vi beslutat att minska ner från två våningar till en + vind. Det betyder att vi har både golv, tak, lister, foder m.m. så det räcker och blir över till ett litet reservlager.  

Vi tar det bästa från både 1700-talet och 2000-talet, smart tycker vi.

Ha nu en skön midsommarvecka / Annica

måndag 10 juni 2013

Verandornas veranda

Vi går i verandatankar. Hur ska kvisten till Lusthuset se ut och hur kan den ha sett ut på Krylbohuset, den som vi ska försöka återskapa?
 
Efter att ha snickrat och målat hela helgen inne i lusthuset tog vi under söndagskvällen en tur till Gammelgården i Borlänge för att hämta kraft och inspiration.
 


Här finns många olika typer av farstukvistar, ibland flera på samma byggnad. 
Vissa är enkla medans andra kostats på och smyckats med själ och hjärta. Jag har en favorit, gissa vilken? Grönt är en ledtråd.
 
Sköt om Er / Annica

söndag 9 juni 2013

Kaffesump

Stock för stock plockades ner, vissa för hand, andra med hjälp av kranen. Det gick undan när timmermännen Dan och M gick loss. 
 
 Men ibland går det inte riktigt som man tänkt sig. Det skiter sig, för att tala klarspråk. Just det händer oss.  Tillräckligt många stockar visar sig nu inte hålla för att återanvändas. Kaffesump, suckar Dan. Bara att tänka om - inte ge upp nu. 

Efter mycket funderande bestämmer vi oss för att Dan får timra med nytt timmer, med de gamla som mallar. Måtten måste vara exakt de samma för att den gamla interiören som det ifjol tog oss sju månader att plocka ned, nu skall passa. Dörrarna, karmarna, innergolven och taken samt inte minst kökets väggmålningar. Just nu känns det tungt, inte bara med tanke på allt bortkastat arbete utan också för att projektet drar iväg ekonomiskt.

Sköt om Er och ta vara på den värme som veckan har att ge / Annica
 

tisdag 4 juni 2013

Larssons okända granne

Är inte så förtjust i promenader utan mening eller mål.  Men när M i söndagskväll föreslog en tur till Sundborn, nappade jag direkt.
 
Vi var helt  ensamma när vi  strosade runt i Carin och Carl Larssons mindre kända grannes trädgård. Här bodde Linderdahls och familjerna umgicks flitigt. Barnen som växte upp här övertog så småningom gården. Efter att de också gått bort har tiden på Stora Hyttnäs stått stilla.
 
 
 
Här finns mängder av gamla trädgårdsväxter, som exempelvis den här underbara dillpionen. Vill ha!
 

Kram / Annica

söndag 2 juni 2013

Loppis-Maraton

Gata upp och gata ner.  I går körde vi ett loppisrace som förmodligen var det längsta någonsin. Bara i en enda stadsdel, utanför Borlänge, öppnade 42 gårdar sina trädgårdar, uthus och garage för loppis. Vilken fantastisk folkfest det blev.
 
Tomatplantor, barnkläder och blomkrukor i mängder blev vi snabbt trötta på, men tänk så fantastiskt att få besöka dessa gårdar, snoka runt och inspireras, utan att be om lov först.
 
 
 Men vilken loppis skulle vi välja? Hela Dalfolket tycks ha kommit på samma geniala tanke, byloppis på Lördag kl. 10.

 
Det blev inte så många köp. Men leksandsstolarna och ett originellt staffli kommer att bidra till att skapa den rätta sommarkänslan i lusthuset, tillsammans med ett vitt slagbord som också inhandlades lite senare denna loppis-maraton-lördag. Ser fram emot att snart få inreda lusthuset, några fönsterfoder och lite målningsarbete återstår dock.
 
Sköt om Er / Annica